19/11/2017 Prosječan dan jednog kvizaša - Pitanja

od Ivan Pavao Dugi, Tuesday 21 November 2017, 05:36 (pred 1099 dana)

1) Jedno lagano za start – “Džinovski”, “Desetka” i “Šamar” samo su neki od albuma ovog zagrebačkog benda. Kojeg?

2) Poslušajmo: Nastavimo s kratkima, u ovom slučaju radi se o tekili. Pjesma se zove “Tequila Sunrise”, a od vas tražimo ime latinoameričkog hip-hop benda kojeg smo čuli i vidimo na slici.

3) "Bez tebe je gorko vino", "Ovo veče pijem sve što teče", "Do zore pijem", "Hej kafano", "Nemam ni za pivo", "Prijatelju tebe častim pićem" – uz ovakav opus šta drugo reći za čovjeka nego da je prokleti pijanac. Polovicom 2000-tih je žario i palio albumima naziva “Megamix" “Supermegamix" i “Megamix 2004". Valjalo bi izdvojiti obrade kao što su “Ustaj sine”, “Suzo moja, Suzana” i “Kraljica trotoara” koje su velik dio diskografije ovog bosanskohercegovačkog barda. Legenda estrade je?

4) Tim Berg, Tim Bergling, Tom Hangs i Avicii. Četiri DJ-a? Ne, jedan. Jednom prigodom sam u prijateljskoj okladi zaradio 100 kn jer sam prijatelju tvrdio da je to sve ista osoba, što mi on nije vjerovao. Saznao je na teži način. No, vi nama recite koje od ostala tri imena je pravo Avicijevo ime?

5) Kroz ‘90-e i 2000-e nas je uveseljavao svojim plesnim pokretima i originalnom glazbom, a ovdje ga vidimo na ćik pauzi između plesa i odojka na sestričninoj maturalnoj u rodnom mu Lancasheiru. O frontmenu kojeg se benda radi?

6) Ugostila u ljeto 2014. Ingrid Antičević-Marinović svoje europske prijatelje koji ju, razdragani ritmom pjesme koju su čuli 100 puta dnevno, upitaju:
“Great song, Ingrid, what is this girl moaning about?”
A Ingrid će opušteno:
“What will I do with clubs, here are some supporting actors, you are the main character”
Na osnovu njenog simultanog prijevoda u maniri Bake Sliškovića recite nam koja je to pjesma očarala njene europske prijatelje te izvođača. Oboje za bod!

7) Šta bolje ide uz ovakve stihove nego malo kemije za dignut ionako već usijanu atmosferu? Željezni sulfid ili željezo(II)-sulfid je crni prah, zapaljiv u dodiru sa zrakom i samim time predstavlja velikog neprijatelja bilo koje industrije koja radi sa sumporom. Ima vrlo jednostavnu kemijsku formulu na osnovu koje vi nama recite – koje države je "željezni sulfid" bio glavni grad u nekoliko navrata od 1795. do 1912. godine?

8) Fil Tilen voli debele žene, Fil Džekson voli uzet prsten, Fil Kolins se voli šiljit u dupe, a vi spojite sljedeće “filove” s njihovim opsesijama.
A) Niktofil 1) Mjesec
B) Pluviofil 2) Grmljavina
C) Selenofil 3) Kiša
D) Ceraunofil 4) Mrak

9) A neki su jednostavno “filovi” za književnost. Edgar Allan Poe pisao je o havariji broda Grampus nakon koje preživjeli gospodin predlaže izvlačenje šibica i konzumaciju nesretnog dobitnika. Upravo je predlagatelj izvukao najkraću šibicu i bio pojeden. Gotovo pedeset godina kasnije brod Mignonette razbijen je u oluji, a preživjeli brodolomci pojeli su čovjeka koji se zvao kao i Poeov nesretnik. HINT: Zvao se isto kao i bengalski tigar u romanu Pijev život Yanna Martela. Ime i prezime za bod.

10) Anagrami, traže se dva literarna junaka sa cicama. Svaka cica za bod:
TREBA LI SLANA CICU
FEŠTA VK CICE

11) Čijem opusu pripadaju književna djela: "Crnci u Firenci", "Kosturi okruga Madison" i "U zemlji krvi i idiota"?

12) “Istok je istočno, a zapad je zapadno i nikad se to dvoje neće sresti.” napisao je britanski književnik. Za koga je svijet tako okrutna džungla?

13) Koja je novela u zbirci “Četiri godišnja doba” Stephena Kinga zasada jedina koja nije dobila svoju filmsku ekranizaciju?
A) Rita Hayworth i iskupljenje u Shawshanku
B) Metoda disanja
C) Darovit učenik
D) Truplo
,
14) Trebalo bi nešto popit – koliko se samo briljantnih ideja rodilo nakon te rečenice. Tako su nastali kokteli. i bambus. Sljedeći glazbenici također miješaju cugu u čašu. Šta u svoju čašu miješaju (Oboje miješaju alkohol sa bezalkoholom):
A)Snoop Dogg
B)Fazlija

15) “Systembolaget” je, uz kraljevske rezidencije, najčuvaniji objekt u Švedskoj. Ono što se tamo može kupiti ne može se drugdje naći u slobodnoj prodaji. Što se to prodaje u njemu? HINT: Mi iz “Prokletih pijanaca” bi teško radili kviz bez odlaska u dotični objekt.

16) Eh da, ekranizacija. Koji je jedini film Francoisa Truffauta snimljen na engleskom jeziku?

17) Prije desetak godina redove u kinodvoranama stvarao je tada novi projekt komičara Sache Baron Cohena – "Borat". Za prvi bod napišite prezime simpatičnog Kazahstanca, a za drugi kako se zove njegov "sidekick", debeli gospodin koji je s njim na slici.

18) Od kuda je skočila neuspješna i nepoznata glumica Peg Entwistle, osiguravši si bar tako “slavu” pod svjetlima Hollywooda?

19) Anthony Rapp prisjetio je Kevina Spaceya na nedolično ponašanje od prije tridesetak godina i pokrenuo potpuno urušavanje jedne karijere. Kevin je izbrisan. Prije gotovo 100 godina, 1921. dogodio se prvi veliki holivudski skandal. Omiljeni komičar optužen je za ubojstvo “glumice u usponu”. Kako se zove taj filmski debeljuco čija se karijera nikada nije oporavila?

20) Koju našu glumicu su ovako isfotošopirali?

21) Povežite kreatora sa serijom. 3 za 1, sve za 2 boda.
A) David Milch 1) Breaking Bad
B) Vince Gilligan 2) Mad Men
C) Matthew Weiner 3) The Wire
D) David Chase 4) Deadwood
E) David Simon 5) The Sopranos

22) „Sve što vidite, dugujem špagetima.“ – izjava je koje poznate glumice?

23) Nevjerojatno je kako su neki objekti odoljeli zubu vremena, ali ne i budalaštini. Tako je 26. rujna 1687. godine mletačka granata pogodila i raznijela jedan Grcima oduvijek vrijedni objekt u koji su Turci privremeno spremili barut. O kojem se objektu radi?

24) Od posljedica i daljnjih komplikacija uslijed ove meteorološke pojave 1952. je živote izgubilo 12 000 stanovnika Londona. Što je to bio uzrok tolikim silnim smrtima?

25) 1871. se, kao 23-godišnjak zaposlio kao broker na pariškoj burzi i tek je tada svoj višak slobodnog vremena počeo provoditi slikajući. Deset godina kasnije, nakon burzovnog kraha, ostao je bez posla te se u potpunosti posvetio svojoj novoj, pravoj ljubavi – slikanju. Jedno kratko vrijeme je prijateljevao s Van Goghom, a jedan drugog su ovjekovječili portretima. Francuz je naslikao “Van Gogh slika suncokrete”, a ovaj mu je uzvratio slikom koja se zove kao i osoba koju tražimo. Danas se smatra jednim od najvećih likovnih umjetnika svih vremena. O kome se radi?

26) 19. rujna devesprve dva su njemačka turista u južnom Tirolu pronašla preko pet tisuća godina stari leš muškarca. Svi bi trebali znati o čemu je riječ pa napišite kakvo su ime nadjenuli „pokojniku“?

27) Prastanovnici Japana – potjerali su ih na hladni sjever, ostalo ih je malo, no još uvijek postoje. Kako im je ime?

28) Kako glasi naziv tajne sjednice na kojoj kardinali odlučuju tko će postati sljedeći papa? U prijevodu s latinskog ta riječ doslovno znači “s ključem”.

29) Kojoj su civilizaciji najpoznatiji gradovi bili Tir, Biblos i Sidon?

30) Ovogodišnji Finale ATP-a ponovno je u Londonu okupio osam najboljih individualaca, kao i teniskih parova u sezoni. Samo tri lokaliteta mogu se pohvaliti da su tamo rođena dvojica od 24 odabrana. To su Belo Horizonte (Melo i Soares), Camarillo (braća Bryan) te Međugorje, u kojem su rođeni "naši" Marin Čilić i Ivan Dodig. Ne, ovo nije još jedno sportsko pitanje! S obzirom da je Međugorje toliko maleno da nema ni status općine, što sam uspjeh dvojice tenisača podiže na još veću razinu, ono pripada kojoj općini?

31) Iz malenog Međugorja u veliki svijet. S veličinom većom od 500 tisuća kilometara kvadratnih, kako glasi naziv najvećeg kanadskog otoka, te ujedno i petog najvećeg otoka na svijetu?

32) Koja je jedina europska članica UN-a koja nije u potpunosti međunarodno priznata?

33) Ova istočnoeuropska pokrajina ima svoj njemački (Siebenburgen) i mađarski naziv (Erdelj). Pod kojim je imenom poznata svima nama?

34) Ako naziv ovog ugaslog vulkana prevedemo s havajskog, ono je "Bijela planina". Sa svojih 4 207 metara najviša je nadmorska točka Havaja, al’ puno fascinantnija je činjenica da, ako se mjeri od samog morskog dna, vrh se penje na preko 10 000 metara, što ju čini najvišom planinom na svijetu. Kako se zove?

35) Iako se njime služi više od milijardu ljudi standardni kineski ili ti ga mandarinski jezik služben je samo u tri zemlje na svijetu. Naravno, jedna od njih je Kina a mi vas pitamo koje su preostale dvije?

36) Samo pet država na svijetu u svojim službenim punim imenima sadrže riječ “United”. I dok su tri očite USA, UK i UAE mi vas pitamo koje još dvije zemlje u svojim nazivima imaju tu riječ? Jedna je afrička, druga latinoamerička.

37) Koje su dvije jedine zemlje s kojima Španjolska ima kopnenu granicu, a da u njima službeni jezik ne spada u skupinu romanskih jezika?

38) Koji američki grad nosi nadimak “Mile-High City”? Za malu pomoć reći ćemo da broji otprilike 700 tisuća stanovnika što ga čini 19. najmnogoljudnijim gradom u SAD-u i za dodatnu pomoć da ima predstavnike u sve 4 velike američke lige.

39) Jedna lagana slušaona alkoholne tematike. Tražimo nazive pjesama, bod svaka.
A – Pjesma
B – Pjesma
C – Pjesma

40) U 17. i 18. stoljeću ova je bolest bila znak dobrog života i neumjerenog uživanja u jelu i piću. Oboljeli su patili od jake boli, naročito u zglobovima, i s ponosom se hvalili da imaju što?

41) Druga je pak boleština nešto kasnije bila popularna u romantičarskim krugovima. Vjerovalo se da pogađa zaljubljene, osjećajne, poetične zbog karakterističnog crvenila u obrazima. Koja?

42) Dura mater i pia mater - tvrda majka i nježna majka čuvaju jedan naš organ. Koji?

43) Koje prezime dijele Miljenko, poznati član hrvatskog podzemlja iz devedesetih, poznatiji kao "Krojf" i Robert, odnedavno optužen za ubojstvo sestara Filipović na riječkoj zaobilaznici 2008. godine?

44) Sting je 12. studenog prošle godine održao koncert povodom ponovnog otvaranja jednog poznatog pariškog lokaliteta, koji zbog nemilog događaja nije bio u funkciji točno dan manje od godinu dana. O kojem je višenamjenskom umjetničkom prostoru riječ?

45) Malo o "Novom listu". Prvi traženi prilog izlazi srijedom, a prati uspjehe mlađih uzrasta u sportovima diljem županije, dok drugi izlazi utorkom i bavi se trendovima u svijetu motornih vozila. Kako se zovu spomenuti prilozi? Svaki za bod.

46) Koji svjetski poznati muzej je ove godine otvorio ispostavu u Abu Dhabiju? Otvoren je prije tjedan dana, a cjelokupna investicija – izgradnja, održavanje kroz 30-godišnji period te najam imena i eksponata od Francuske – se vrti oko 2 milijarde američkih dolara.

47) Koji od američkih predsjednika je posljednji preminuo? Bilo je to 26. prosinca 2006. godine.

48) 1966. godine u New Yorku nastao je ovaj vjerski pokret kojemu je cilj bio širiti učenje bakhti yoge po zapadnom svijetu. Na njega su se “navukli” i Beatlesi, osobito George Harrison, koji u nekim pjesmama čak i mantraju. O kojem se pokretu radi?

49) Jedna lijepa priča iz svijeta automobilizma. Enco je svojedobno uvrijedio proizvođača traktora Feruča rekavši mu da traktori i njegovi automobili ne mogu u isti koš (izjava za koju se kod Tome ide na šivanje). Feručo se zainatio pa osnovao tvrtku koja se bacila u proizvodnju automobila, uzevši barba Encu dobar dio tržišta. Feručo izgleda ništa nije naučio. Nekoliko godina kasnije glatko je odbio ponudu svog inžinjera Horacija za izradom trkaćeg auta pa je Horacio, poučen Feručovim potezom, osnovao vlastitu tvrtku zajebavši još malo i Enca i Feruča. Enco se preziva Ferrari, Feručo Lamborghini, Tomo je naravno Vinković, a kako se preziva Horacio? HINT: Tko god je igrao GranTurismo morao bi znati ovaj odgovor.

50) Ako te snađe Montezumina osveta, kakvo ti se sranje dogodilo na putovanju?

51) Da, i ja sam dio generacije čije su none čuvale stare babe po Italiji i čiji su roditelji odlazili u shopping u Trst. I koji ih je s osmijehom od uha do uha očekivao da se vrate, ne zbog njih samih već zbog činjenice da se nikad svojoj djeci doma ne bi vratili bez – Nutelle. No, prošla su pomalo ta vremena i okus talijanske Nutelle već je, polako, pao u zaborav... Iz koje se države danas uvozi većina Nutelle koju možemo pronaći na policama gotovo svih dućana u Hrvatskoj?

52) Ovo je sorta krizanteme koja dijeli ime sa šesterostrukim osvajačem Grand slam turnira. Kojim?
A) Boris Becker
B) John Newcombe
C) Mats Wilander
D) Stefan Edberg

53) Ove godine Rafael Nadal došao je do svoje desete titule u Roland Garrosu čime je postao prvi igrač sa deset naslova na jednom Grand Slamu. Mi vas pitamo koje je sve tenisače Rafa pobjeđivao u tih deset finala? Svaka 2 za bod.

54) Jedno kratko tenisko. Za šta je akronim ATP?

55) Pogledajmo: Koji je, nakon Turkish Airlinesa, najveći sponzor košarkaške Eurolige? Odgovor je dječak izvadio iz ruksaka i stavio u usta nekoliko trenutaka nakon prekida reklame, što je uzbudilo Printzezisa, Bogdanovića, Navarra i ostale euroligaške zvijezde koje smo svi mogli vidjeti u reklami za ovaj svima nam dragi proizvod.

56) Kako se zove srpski košarkaški stručnjak koji je nedavno s izborničke klupe doveo Sloveniju do europskog trona, pobjedom u finalu baš protiv Srbije?

57) Sportska asocijacija. Sljedeće četiri fotografije upućuju na jedan pojam.

58) Koja je jedina franšiza u četiri najveća američka sporta koja se nije plasirala u doigravanje u 21. stoljeću? Za malu pomoć radi se o američkom nogometu, a svoj zadnji izlet u playoff imali su 1999. godine. Osim toga jedina su momčad koja je izgubila čak 4 Super Bowla u nizu, a kad znate da im se trenutni vlasnik zove Terrence Pegula jasno vam zašto su luzeri.

59) Koji je veliki boksač izjavio: ”Tri najteža protivnika koja sam imao bili su Sugar Ray Robinson, Sugar Ray Robinson i Sugar Ray Robinson. Borio sam se protiv Sugara toliko puta da je pravo čudo kako nisam obolio od dijabetesa”?

60) Kako se zove linija sportske odjeće koju je prije 10 godina sa svojom suprugom pokrenuo naš tenisač Ivo Karlović? Možda vam pomogne činjenica da je ime odjeće ustvari njegova visina u stopama.

61) Od 6 NBA finala u kojima su se našli Chicago Bullsi čak 5 ih je završilo istim rezultatom, kojim?

62) Jedno kratko borbeno, za šta je kratica MMA?

63) Skoro svakodnevno smo suočeni s određenim fizikalnim veličinama i pretvaranjem istih iz jednog u drugi mjerni sustav. Znamo da su tri bele jedan punat te da 1 inč iznosi 2,54 centimetra… Vi nama recite koje fizikalne veličine se pretvaraju u sljedećim jednadžbama.
1 ____ = 1,359 ____
1 ____ = 1 609 ____
1 ____ = 274,15 ____

64) Još jedna pa doma, tako izgledaju sljedeći glumci, a vi nam recite u kojim se filmovima pojavljuje sljedećih pet pijanih likova.
A – Film
B – Film
C – Film
D – Film
E – Film

65) Šta radi pravi Hrvat poslije ovakvog kviza? Liježe umoran u krevet nakon što je tabletu za spavanje zalio kvalitetnim alkoholom. Ženu je prethodno otresao u radijator, a odoru pukovnika objesio u ormar predviđen za – odore pukovnika. Musav od domoljublja, ne znajući činjenicu da se za vrijeme trajanja ovog kviza 73 Hrvata odlučilo na emigraciju i živote u obećavajućim državama. Pitanje glasi: Kako se zove JOŠ UVIJEK AKTUALNI župan požeško-slavonski?

19/11/2017 Prosječan dan jednog kvizaša - Odgovori

od Ivan Pavao Dugi, Tuesday 21 November 2017, 05:37 (pred 1099 dana) @ Ivan Pavao Dugi

ODGOVORI:

1) Jedno lagano za start – “Džinovski”, “Desetka” i “Šamar” samo su neki od albuma ovog zagrebačkog benda. Kojeg? HLADNO PIVO

2) Poslušajmo: Nastavimo s kratkima, u ovom slučaju radi se o tekili. Pjesma se zove “Tequila Sunrise”, a od vas tražimo ime latinoameričkog hip-hop benda kojeg smo čuli i vidimo na slici. CYPRESS HILL

3) "Bez tebe je gorko vino", "Ovo veče pijem sve što teče", "Do zore pijem", "Hej kafano", "Nemam ni za pivo", "Prijatelju tebe častim pićem" – uz ovakav opus šta drugo reći za čovjeka nego da je prokleti pijanac. Polovicom 2000-tih je žario i palio albumima naziva “Megamix" “Supermegamix" i “Megamix 2004". Valjalo bi izdvojiti obrade kao što su “Ustaj sine”, “Suzo moja, Suzana” i “Kraljica trotoara” koje su velik dio diskografije ovog bosanskohercegovačkog barda. Legenda estrade je? duško KULIŠ

4) Tim Berg, Tim Bergling, Tom Hangs i Avicii. Četiri DJ-a? Ne, jedan. Jednom prigodom sam u prijateljskoj okladi zaradio 100 kn jer sam prijatelju tvrdio da je to sve ista osoba, što mi on nije vjerovao. Saznao je na teži način. No, vi nama recite koje od ostala tri imena je pravo Avicijevo ime? TIM BERGLING

5) Kroz ‘90-e i 2000-e nas je uveseljavao svojim plesnim pokretima i originalnom glazbom, a ovdje ga vidimo na ćik pauzi između plesa i odojka na sestričninoj maturalnoj u rodnom mu Lancasheiru. O frontmenu kojeg se benda radi? JAMIROQUAI (jay kay)

6) Ugostila u ljeto 2014. Ingrid Antičević-Marinović svoje europske prijatelje koji ju, razdragani ritmom pjesme koju su čuli 100 puta dnevno, upitaju:
“Great song, Ingrid, what is this girl moaning about?”
A Ingrid će opušteno:
“What will I do with clubs, here are some supporting actors, you are the main character”
Na osnovu njenog simultanog prijevoda u maniri Bake Sliškovića recite nam koja je to pjesma očarala njene europske prijatelje te izvođača. Oboje za bod! MAGAZIN – KEMIJA

7) Šta bolje ide uz ovakve stihove nego malo kemije za dignut ionako već usijanu atmosferu? Željezni sulfid ili željezo(II)-sulfid je crni prah, zapaljiv u dodiru sa zrakom i samim time predstavlja velikog neprijatelja bilo koje industrije koja radi sa sumporom. Ima vrlo jednostavnu kemijsku formulu na osnovu koje vi nama recite – koje države je "željezni sulfid" bio glavni grad u nekoliko navrata od 1795. do 1912. godine? MAROKO

8) Fil Tilen voli debele žene, Fil Džekson voli uzet prsten, Fil Kolins se voli šiljit u dupe, a vi spojite sljedeće “filove” s njihovim opsesijama. A-4, B-3, C-1, D-2
A) Niktofil 1) Mjesec
B) Pluviofil 2) Grmljavina
C) Selenofil 3) Kiša
D) Ceraunofil 4) Mrak

9) A neki su jednostavno “filovi” za književnost. Edgar Allan Poe pisao je o havariji broda Grampus nakon koje preživjeli gospodin predlaže izvlačenje šibica i konzumaciju nesretnog dobitnika. Upravo je predlagatelj izvukao najkraću šibicu i bio pojeden. Gotovo pedeset godina kasnije brod Mignonette razbijen je u oluji, a preživjeli brodolomci pojeli su čovjeka koji se zvao kao i Poeov nesretnik. HINT: Zvao se isto kao i bengalski tigar u romanu Pijev život Yanna Martela. Ime i prezime za bod. RICHARD PARKER

10) Anagrami, traže se dva literarna junaka sa cicama. Svaka cica za bod: BARUNICA CASTELLI, ŠTEFICA CVEK
TREBA LI SLANA CICU
FEŠTA VK CICE

11) Čijem opusu pripadaju književna djela: "Crnci u Firenci", "Kosturi okruga Madison" i "U zemlji krvi i idiota"? vedrana RUDAN

12) “Istok je istočno, a zapad je zapadno i nikad se to dvoje neće sresti.” napisao je britanski književnik. Za koga je svijet tako okrutna džungla? rudyard KIPLING

13) Koja je novela u zbirci “Četiri godišnja doba” Stephena Kinga zasada jedina koja nije dobila svoju filmsku ekranizaciju? B) METODA DISANJA
A) Rita Hayworth i iskupljenje u Shawshanku
B) Metoda disanja
C) Darovit učenik
D) Truplo
,
14) Trebalo bi nešto popit – koliko se samo briljantnih ideja rodilo nakon te rečenice. Tako su nastali kokteli. i bambus. Sljedeći glazbenici također miješaju cugu u čašu. Šta u svoju čašu miješaju (Oboje miješaju alkohol sa bezalkoholom):
A)Snoop Dogg - GIN and JUICE
B)Fazlija - malo VISKI malo KOKAKOLA

15) “Systembolaget” je, uz kraljevske rezidencije, najčuvaniji objekt u Švedskoj. Ono što se tamo može kupiti ne može se drugdje naći u slobodnoj prodaji. Što se to prodaje u njemu? HINT: Mi iz “Prokletih pijanaca” bi teško radili kviz bez odlaska u dotični objekt. ALKOHOL

16) Eh da, ekranizacija. Koji je jedini film Francoisa Truffauta snimljen na engleskom jeziku? FAHRENHEIT 451

17) Prije desetak godina redove u kinodvoranama stvarao je tada novi projekt komičara Sache Baron Cohena – "Borat". Za prvi bod napišite prezime simpatičnog Kazahstanca, a za drugi kako se zove njegov "sidekick", debeli gospodin koji je s njim na slici. borat SAGDIYEV, AZAMAT BAGATOV

18) Od kuda je skočila neuspješna i nepoznata glumica Peg Entwistle, osiguravši si bar tako “slavu” pod svjetlima Hollywooda? s NATPISA „HOLLYWOOD“

19) Anthony Rapp prisjetio je Kevina Spaceya na nedolično ponašanje od prije tridesetak godina i pokrenuo potpuno urušavanje jedne karijere. Kevin je izbrisan. Prije gotovo 100 godina, 1921. dogodio se prvi veliki holivudski skandal. Omiljeni komičar optužen je za ubojstvo “glumice u usponu”. Kako se zove taj filmski debeljuco čija se karijera nikada nije oporavila? roscoe „fatty“ ARBUCKLE

20) Koju našu glumicu su ovako isfotošopirali? jadranka ĐOKIĆ

21) Povežite kreatora sa serijom. 3 za 1, sve za 2 boda. A-4, B-1, C-2, D-5, E-3
A) David Milch 1) Breaking Bad
B) Vince Gilligan 2) Mad Men
C) Matthew Weiner 3) The Wire
D) David Chase 4) Deadwood
E) David Simon 5) The Sopranos

22) „Sve što vidite, dugujem špagetima.“ – izjava je koje poznate glumice? sophia LOREN

23) Nevjerojatno je kako su neki objekti odoljeli zubu vremena, ali ne i budalaštini. Tako je 26. rujna 1687. godine mletačka granata pogodila i raznijela jedan Grcima oduvijek vrijedni objekt u koji su Turci privremeno spremili barut. O kojem se objektu radi? PARTENON

24) Od posljedica i daljnjih komplikacija uslijed ove meteorološke pojave 1952. je živote izgubilo 12 000 stanovnika Londona. Što je to bio uzrok tolikim silnim smrtima? MAGLA / SMOG

25) 1871. se, kao 23-godišnjak zaposlio kao broker na pariškoj burzi i tek je tada svoj višak slobodnog vremena počeo provoditi slikajući. Deset godina kasnije, nakon burzovnog kraha, ostao je bez posla te se u potpunosti posvetio svojoj novoj, pravoj ljubavi – slikanju. Jedno kratko vrijeme je prijateljevao s Van Goghom, a jedan drugog su ovjekovječili portretima. Francuz je naslikao “Van Gogh slika suncokrete”, a ovaj mu je uzvratio slikom koja se zove kao i osoba koju tražimo. Danas se smatra jednim od najvećih likovnih umjetnika svih vremena. O kome se radi? paul GAUGAIN

26) 19. rujna devesprve dva su njemačka turista u južnom Tirolu pronašla preko pet tisuća godina stari leš muškarca. Svi bi trebali znati o čemu je riječ pa napišite kakvo su ime nadjenuli „pokojniku“? ÖTZI

27) Prastanovnici Japana – potjerali su ih na hladni sjever, ostalo ih je malo, no još uvijek postoje. Kako im je ime? AINU

28) Kako glasi naziv tajne sjednice na kojoj kardinali odlučuju tko će postati sljedeći papa? U prijevodu s latinskog ta riječ doslovno znači “s ključem”. KONKLAVA

29) Kojoj su civilizaciji najpoznatiji gradovi bili Tir, Biblos i Sidon? FENIČKA

30) Ovogodišnji Finale ATP-a ponovno je u Londonu okupio osam najboljih individualaca, kao i teniskih parova u sezoni. Samo tri lokaliteta mogu se pohvaliti da su tamo rođena dvojica od 24 odabrana. To su Belo Horizonte (Melo i Soares), Camarillo (braća Bryan) te Međugorje, u kojem su rođeni "naši" Marin Čilić i Ivan Dodig. Ne, ovo nije još jedno sportsko pitanje! S obzirom da je Međugorje toliko maleno da nema ni status općine, što sam uspjeh dvojice tenisača podiže na još veću razinu, ono pripada kojoj općini? ČITLUK

31) Iz malenog Međugorja u veliki svijet. S veličinom većom od 500 tisuća kilometara kvadratnih, kako glasi naziv najvećeg kanadskog otoka, te ujedno i petog najvećeg otoka na svijetu? BAFFINov otok

32) Koja je jedina europska članica UN-a koja nije u potpunosti međunarodno priznata? CIPAR

33) Ova istočnoeuropska pokrajina ima svoj njemački (Siebenburgen) i mađarski naziv (Erdelj). Pod kojim je imenom poznata svima nama? TRANSILVANIJA

34) Ako naziv ovog ugaslog vulkana prevedemo s havajskog, ono je "Bijela planina". Sa svojih 4 207 metara najviša je nadmorska točka Havaja, al’ puno fascinantnija je činjenica da, ako se mjeri od samog morskog dna, vrh se penje na preko 10 000 metara, što ju čini najvišom planinom na svijetu. Kako se zove? MAUNA KEA

35) Iako se njime služi više od milijardu ljudi standardni kineski ili ti ga mandarinski jezik služben je samo u tri zemlje na svijetu. Naravno, jedna od njih je Kina a mi vas pitamo koje su preostale dvije? TAJVAN, SINGAPUR

36) Samo pet država na svijetu u svojim službenim punim imenima sadrže riječ “United”. I dok su tri očite USA, UK i UAE mi vas pitamo koje još dvije zemlje u svojim nazivima imaju tu riječ? Jedna je afrička, druga latinoamerička. MEKSIKO, TANZANIJA

37) Koje su dvije jedine zemlje s kojima Španjolska ima kopnenu granicu, a da u njima službeni jezik ne spada u skupinu romanskih jezika? MAROKO, UK

38) Koji američki grad nosi nadimak “Mile-High City”? Za malu pomoć reći ćemo da broji otprilike 700 tisuća stanovnika što ga čini 19. najmnogoljudnijim gradom u SAD-u i za dodatnu pomoć da ima predstavnike u sve 4 velike američke lige. DENVER

39) Jedna lagana slušaona alkoholne tematike. Tražimo nazive pjesama, bod svaka.
A – MOJE PRVO PIJANSTVO (oliver dragojević)
B – JA PIJEM DA ZABORAVIM (gazde)
C – TOO DRUNK TO FUCK (dead kennedys)

40) U 17. i 18. stoljeću ova je bolest bila znak dobrog života i neumjerenog uživanja u jelu i piću. Oboljeli su patili od jake boli, naročito u zglobovima, i s ponosom se hvalili da imaju što? GIHT

41) Druga je pak boleština nešto kasnije bila popularna u romantičarskim krugovima. Vjerovalo se da pogađa zaljubljene, osjećajne, poetične zbog karakterističnog crvenila u obrazima. Koja? TBC / TUBERKULOZA

42) Dura mater i pia mater - tvrda majka i nježna majka čuvaju jedan naš organ. Koji? MOZAK

43) Koje prezime dijele Miljenko, poznati član hrvatskog podzemlja iz devedesetih, poznatiji kao "Krojf" i Robert, odnedavno optužen za ubojstvo sestara Filipović na riječkoj zaobilaznici 2008. godine? ŽAJA

44) Sting je 12. studenog prošle godine održao koncert povodom ponovnog otvaranja jednog poznatog pariškog lokaliteta, koji zbog nemilog događaja nije bio u funkciji točno dan manje od godinu dana. O kojem je višenamjenskom umjetničkom prostoru riječ? BATACLAN

45) Malo o "Novom listu". Prvi traženi prilog izlazi srijedom, a prati uspjehe mlađih uzrasta u sportovima diljem županije, dok drugi izlazi utorkom i bavi se trendovima u svijetu motornih vozila. Kako se zovu spomenuti prilozi? Svaki za bod. VIKTORIJA, AUTO-MOTO-YACHT

46) Koji svjetski poznati muzej je ove godine otvorio ispostavu u Abu Dhabiju? Otvoren je prije tjedan dana, a cjelokupna investicija – izgradnja, održavanje kroz 30-godišnji period te najam imena i eksponata od Francuske – se vrti oko 2 milijarde američkih dolara. LOUVRE

47) Koji od američkih predsjednika je posljednji preminuo? Bilo je to 26. prosinca 2006. godine. gerald FORD

48) 1966. godine u New Yorku nastao je ovaj vjerski pokret kojemu je cilj bio širiti učenje bakhti yoge po zapadnom svijetu. Na njega su se “navukli” i Beatlesi, osobito George Harrison, koji u nekim pjesmama čak i mantraju. O kojem se pokretu radi? HARE KRISHNA

49) Jedna lijepa priča iz svijeta automobilizma. Enco je svojedobno uvrijedio proizvođača traktora Feruča rekavši mu da traktori i njegovi automobili ne mogu u isti koš (izjava za koju se kod Tome ide na šivanje). Feručo se zainatio pa osnovao tvrtku koja se bacila u proizvodnju automobila, uzevši barba Encu dobar dio tržišta. Feručo izgleda ništa nije naučio. Nekoliko godina kasnije glatko je odbio ponudu svog inžinjera Horacija za izradom trkaćeg auta pa je Horacio, poučen Feručovim potezom, osnovao vlastitu tvrtku zajebavši još malo i Enca i Feruča. Enco se preziva Ferrari, Feručo Lamborghini, Tomo je naravno Vinković, a kako se preziva Horacio? HINT: Tko god je igrao GranTurismo morao bi znati ovaj odgovor. PAGANI

50) Ako te snađe Montezumina osveta, kakvo ti se sranje dogodilo na putovanju? PROLJEV

51) Da, i ja sam dio generacije čije su none čuvale stare babe po Italiji i čiji su roditelji odlazili u shopping u Trst. I koji ih je s osmijehom od uha do uha očekivao da se vrate, ne zbog njih samih već zbog činjenice da se nikad svojoj djeci doma ne bi vratili bez – Nutelle. No, prošla su pomalo ta vremena i okus talijanske Nutelle već je, polako, pao u zaborav... Iz koje se države danas uvozi većina Nutelle koju možemo pronaći na policama gotovo svih dućana u Hrvatskoj? POLJSKA

52) Ovo je sorta krizanteme koja dijeli ime sa šesterostrukim osvajačem Grand slam turnira. Kojim? A) BORIS BECKER
A) Boris Becker
B) John Newcombe
C) Mats Wilander
D) Stefan Edberg

53) Ove godine Rafael Nadal došao je do svoje desete titule u Roland Garrosu čime je postao prvi igrač sa deset naslova na jednom Grand Slamu. Mi vas pitamo koje je sve tenisače Rafa pobjeđivao u tih deset finala? Svaka 2 za bod. PUERTA, FERRER, FEDERER, SODERLING, ĐOKOVIĆ, WAWRINKA

54) Jedno kratko tenisko. Za šta je akronim ATP? ASSOCIATION OF TENNIS PROFESSIONALS

55) Pogledajmo: Koji je, nakon Turkish Airlinesa, najveći sponzor košarkaške Eurolige? Odgovor je dječak izvadio iz ruksaka i stavio u usta nekoliko trenutaka nakon prekida reklame, što je uzbudilo Printzezisa, Bogdanovića, Navarra i ostale euroligaške zvijezde koje smo svi mogli vidjeti u reklami za ovaj svima nam dragi proizvod. 7 DAYS

56) Kako se zove srpski košarkaški stručnjak koji je nedavno s izborničke klupe doveo Sloveniju do europskog trona, pobjedom u finalu baš protiv Srbije? igor KOKOŠKOV

57) Sportska asocijacija. Sljedeće četiri fotografije upućuju na jedan pojam. SNOOKER

58) Koja je jedina franšiza u četiri najveća američka sporta koja se nije plasirala u doigravanje u 21. stoljeću? Za malu pomoć radi se o američkom nogometu, a svoj zadnji izlet u playoff imali su 1999. godine. Osim toga jedina su momčad koja je izgubila čak 4 Super Bowla u nizu, a kad znate da im se trenutni vlasnik zove Terrence Pegula jasno vam zašto su luzeri. BUFFALO BILLS

59) Koji je veliki boksač izjavio: ”Tri najteža protivnika koja sam imao bili su Sugar Ray Robinson, Sugar Ray Robinson i Sugar Ray Robinson. Borio sam se protiv Sugara toliko puta da je pravo čudo kako nisam obolio od dijabetesa”? jake LA MOTTA

60) Kako se zove linija sportske odjeće koju je prije 10 godina sa svojom suprugom pokrenuo naš tenisač Ivo Karlović? Možda vam pomogne činjenica da je ime odjeće ustvari njegova visina u stopama. 6-10

61) Od 6 NBA finala u kojima su se našli Chicago Bullsi čak 5 ih je završilo istim rezultatom, kojim? 4:2

62) Jedno kratko borbeno, za šta je kratica MMA? MIXED MARTIAL ARTS

63) Skoro svakodnevno smo suočeni s određenim fizikalnim veličinama i pretvaranjem istih iz jednog u drugi mjerni sustav. Znamo da su tri bele jedan punat te da 1 inč iznosi 2,54 centimetra… Vi nama recite koje fizikalne veličine se pretvaraju u sljedećim jednadžbama.
1 KW = 1,359 KS
1 KOPNENA MILJA = 1 609 M
1ºC = 274,15 K

64) Još jedna pa doma, tako izgledaju sljedeći glumci, a vi nam recite u kojim se filmovima pojavljuje sljedećih pet pijanih likova.
A – BARFLY
B – LEAVING LAS VEGAS / NAPUŠTAJUĆI LAS VEGAS
C – FLIGHT / LET
D – BAD SANTA / ZLOČESTI DJED MRAZ
E – SAKUPLJAČI PERJA

65) Šta radi pravi Hrvat poslije ovakvog kviza? Liježe umoran u krevet nakon što je tabletu za spavanje zalio kvalitetnim alkoholom. Ženu je prethodno otresao u radijator, a odoru pukovnika objesio u ormar predviđen za – odore pukovnika. Musav od domoljublja, ne znajući činjenicu da se za vrijeme trajanja ovog kviza 73 Hrvata odlučilo na emigraciju i živote u obećavajućim državama. Pitanje glasi: Kako se zove JOŠ UVIJEK AKTUALNI župan požeško-slavonski? alojz TOMAŠEVIĆ

19/11/2017 Prosječan dan jednog kvizaša - Statistika

od priglup, Tuesday 21 November 2017, 18:12 (pred 1098 dana) @ Ivan Pavao Dugi

1) Jedno lagano za start – “Džinovski”, “Desetka” i “Šamar” samo su neki od albuma ovog zagrebačkog benda. Kojeg? HLADNO PIVO 12/12
2) Poslušajmo: Nastavimo s kratkima, u ovom slučaju radi se o tekili. Pjesma se zove “Tequila Sunrise”, a od vas tražimo ime latinoameričkog hip-hop benda kojeg smo čuli i vidimo na slici. CYPRESS HILL 8/12
3) "Bez tebe je gorko vino", "Ovo veče pijem sve što teče", "Do zore pijem", "Hej kafano", "Nemam ni za pivo", "Prijatelju tebe častim pićem" – uz ovakav opus šta drugo reći za čovjeka nego da je prokleti pijanac. Polovicom 2000-tih je žario i palio albumima naziva “Megamix" “Supermegamix" i “Megamix 2004". Valjalo bi izdvojiti obrade kao što su “Ustaj sine”, “Suzo moja, Suzana” i “Kraljica trotoara” koje su velik dio diskografije ovog bosanskohercegovačkog barda. Legenda estrade je? duško KULIŠ 2/12 (Baangin', Matjaž)
4) Tim Berg, Tim Bergling, Tom Hangs i Avicii. Četiri DJ-a? Ne, jedan. Jednom prigodom sam u prijateljskoj okladi zaradio 100 kn jer sam prijatelju tvrdio da je to sve ista osoba, što mi on nije vjerovao. Saznao je na teži način. No, vi nama recite koje od ostala tri imena je pravo Avicijevo ime? TIM BERGLING 6/12
5) Kroz ‘90-e i 2000-e nas je uveseljavao svojim plesnim pokretima i originalnom glazbom, a ovdje ga vidimo na ćik pauzi između plesa i odojka na sestričninoj maturalnoj u rodnom mu Lancasheiru. O frontmenu kojeg se benda radi? JAMIROQUAI (jay kay) 7/12
6) Ugostila u ljeto 2014. Ingrid Antičević-Marinović svoje europske prijatelje koji ju, razdragani ritmom pjesme koju su čuli 100 puta dnevno, upitaju:
“Great song, Ingrid, what is this girl moaning about?”
A Ingrid će opušteno:
“What will I do with clubs, here are some supporting actors, you are the main character”
Na osnovu njenog simultanog prijevoda u maniri Bake Sliškovića recite nam koja je to pjesma očarala njene europske prijatelje te izvođača. Oboje za bod! MAGAZIN – KEMIJA 5/12
7) Šta bolje ide uz ovakve stihove nego malo kemije za dignut ionako već usijanu atmosferu? Željezni sulfid ili željezo(II)-sulfid je crni prah, zapaljiv u dodiru sa zrakom i samim time predstavlja velikog neprijatelja bilo koje industrije koja radi sa sumporom. Ima vrlo jednostavnu kemijsku formulu na osnovu koje vi nama recite – koje države je "željezni sulfid" bio glavni grad u nekoliko navrata od 1795. do 1912. godine? MAROKO 9/12
8) Fil Tilen voli debele žene, Fil Džekson voli uzet prsten, Fil Kolins se voli šiljit u dupe, a vi spojite sljedeće “filove” s njihovim opsesijama. A-4, B-3, C-1, D-2
A) Niktofil 1) Mjesec
B) Pluviofil 2) Grmljavina
C) Selenofil 3) Kiša
D) Ceraunofil 4) Mrak
12/12, aj fil gud
9) A neki su jednostavno “filovi” za književnost. Edgar Allan Poe pisao je o havariji broda Grampus nakon koje preživjeli gospodin predlaže izvlačenje šibica i konzumaciju nesretnog dobitnika. Upravo je predlagatelj izvukao najkraću šibicu i bio pojeden. Gotovo pedeset godina kasnije brod Mignonette razbijen je u oluji, a preživjeli brodolomci pojeli su čovjeka koji se zvao kao i Poeov nesretnik. HINT: Zvao se isto kao i bengalski tigar u romanu Pijev život Yanna Martela. Ime i prezime za bod. RICHARD PARKER 2/12 (CKZ, Grozny)
10) Anagrami, traže se dva literarna junaka sa cicama. Svaka cica za bod: BARUNICA CASTELLI 12/12, ŠTEFICA CVEK 12/12
TREBA LI SLANA CICU
FEŠTA VK CICE
11) Čijem opusu pripadaju književna djela: "Crnci u Firenci", "Kosturi okruga Madison" i "U zemlji krvi i idiota"? vedrana RUDAN 10/12
12) “Istok je istočno, a zapad je zapadno i nikad se to dvoje neće sresti.” napisao je britanski književnik. Za koga je svijet tako okrutna džungla? rudyard KIPLING 9/12
13) Koja je novela u zbirci “Četiri godišnja doba” Stephena Kinga zasada jedina koja nije dobila svoju filmsku ekranizaciju? B) METODA DISANJA 10/12
A) Rita Hayworth i iskupljenje u Shawshanku
B) Metoda disanja
C) Darovit učenik
D) Truplo
,
14) Trebalo bi nešto popit – koliko se samo briljantnih ideja rodilo nakon te rečenice. Tako su nastali kokteli. i bambus. Sljedeći glazbenici također miješaju cugu u čašu. Šta u svoju čašu miješaju (Oboje miješaju alkohol sa bezalkoholom):
A)Snoop Dogg - GIN and JUICE 8/12
B)Fazlija - malo VISKI malo KOKAKOLA 8/12
15) “Systembolaget” je, uz kraljevske rezidencije, najčuvaniji objekt u Švedskoj. Ono što se tamo može kupiti ne može se drugdje naći u slobodnoj prodaji. Što se to prodaje u njemu? HINT: Mi iz “Prokletih pijanaca” bi teško radili kviz bez odlaska u dotični objekt. ALKOHOL 7/12
16) Eh da, ekranizacija. Koji je jedini film Francoisa Truffauta snimljen na engleskom jeziku? FAHRENHEIT 451 6/12
17) Prije desetak godina redove u kinodvoranama stvarao je tada novi projekt komičara Sache Baron Cohena – "Borat". Za prvi bod napišite prezime simpatičnog Kazahstanca, a za drugi kako se zove njegov "sidekick", debeli gospodin koji je s njim na slici. borat SAGDIYEV 9/12, AZAMAT BAGATOV 4/12
18) Od kuda je skočila neuspješna i nepoznata glumica Peg Entwistle, osiguravši si bar tako “slavu” pod svjetlima Hollywooda? s NATPISA „HOLLYWOOD“ 12/12
19) Anthony Rapp prisjetio je Kevina Spaceya na nedolično ponašanje od prije tridesetak godina i pokrenuo potpuno urušavanje jedne karijere. Kevin je izbrisan. Prije gotovo 100 godina, 1921. dogodio se prvi veliki holivudski skandal. Omiljeni komičar optužen je za ubojstvo “glumice u usponu”. Kako se zove taj filmski debeljuco čija se karijera nikada nije oporavila? roscoe „fatty“ ARBUCKLE 6/12
20) Koju našu glumicu su ovako isfotošopirali? jadranka ĐOKIĆ 7/12
21) Povežite kreatora sa serijom. 3 za 1, sve za 2 boda. A-4, B-1, C-2, D-5, E-3
A) David Milch 1) Breaking Bad
B) Vince Gilligan 2) Mad Men
C) Matthew Weiner 3) The Wire
D) David Chase 4) Deadwood
E) David Simon 5) The Sopranos
5/12
22) „Sve što vidite, dugujem špagetima.“ – izjava je koje poznate glumice? sophia LOREN 8/12
23) Nevjerojatno je kako su neki objekti odoljeli zubu vremena, ali ne i budalaštini. Tako je 26. rujna 1687. godine mletačka granata pogodila i raznijela jedan Grcima oduvijek vrijedni objekt u koji su Turci privremeno spremili barut. O kojem se objektu radi? PARTENON 8/12
24) Od posljedica i daljnjih komplikacija uslijed ove meteorološke pojave 1952. je živote izgubilo 12 000 stanovnika Londona. Što je to bio uzrok tolikim silnim smrtima? MAGLA / SMOG 11/12
25) 1871. se, kao 23-godišnjak zaposlio kao broker na pariškoj burzi i tek je tada svoj višak slobodnog vremena počeo provoditi slikajući. Deset godina kasnije, nakon burzovnog kraha, ostao je bez posla te se u potpunosti posvetio svojoj novoj, pravoj ljubavi – slikanju. Jedno kratko vrijeme je prijateljevao s Van Goghom, a jedan drugog su ovjekovječili portretima. Francuz je naslikao “Van Gogh slika suncokrete”, a ovaj mu je uzvratio slikom koja se zove kao i osoba koju tražimo. Danas se smatra jednim od najvećih likovnih umjetnika svih vremena. O kome se radi? paul GAUGAIN 10/12
26) 19. rujna devesprve dva su njemačka turista u južnom Tirolu pronašla preko pet tisuća godina stari leš muškarca. Svi bi trebali znati o čemu je riječ pa napišite kakvo su ime nadjenuli „pokojniku“? ÖTZI 9/12
27) Prastanovnici Japana – potjerali su ih na hladni sjever, ostalo ih je malo, no još uvijek postoje. Kako im je ime? AINU 9/12
28) Kako glasi naziv tajne sjednice na kojoj kardinali odlučuju tko će postati sljedeći papa? U prijevodu s latinskog ta riječ doslovno znači “s ključem”. KONKLAVA 12/12...
29) Kojoj su civilizaciji najpoznatiji gradovi bili Tir, Biblos i Sidon? FENIČKA 10/12
30) Ovogodišnji Finale ATP-a ponovno je u Londonu okupio osam najboljih individualaca, kao i teniskih parova u sezoni. Samo tri lokaliteta mogu se pohvaliti da su tamo rođena dvojica od 24 odabrana. To su Belo Horizonte (Melo i Soares), Camarillo (braća Bryan) te Međugorje, u kojem su rođeni "naši" Marin Čilić i Ivan Dodig. Ne, ovo nije još jedno sportsko pitanje! S obzirom da je Međugorje toliko maleno da nema ni status općine, što sam uspjeh dvojice tenisača podiže na još veću razinu, ono pripada kojoj općini? ČITLUK 2/12 (42, Jazavci)
31) Iz malenog Međugorja u veliki svijet. S veličinom većom od 500 tisuća kilometara kvadratnih, kako glasi naziv najvećeg kanadskog otoka, te ujedno i petog najvećeg otoka na svijetu? BAFFINov otok 7/12
32) Koja je jedina europska članica UN-a koja nije u potpunosti međunarodno priznata? CIPAR 3/12 (Sarme, Matjaž, Hodajući)
33) Ova istočnoeuropska pokrajina ima svoj njemački (Siebenburgen) i mađarski naziv (Erdelj). Pod kojim je imenom poznata svima nama? TRANSILVANIJA 9/12
34) Ako naziv ovog ugaslog vulkana prevedemo s havajskog, ono je "Bijela planina". Sa svojih 4 207 metara najviša je nadmorska točka Havaja, al’ puno fascinantnija je činjenica da, ako se mjeri od samog morskog dna, vrh se penje na preko 10 000 metara, što ju čini najvišom planinom na svijetu. Kako se zove? MAUNA KEA 9/12
35) Iako se njime služi više od milijardu ljudi standardni kineski ili ti ga mandarinski jezik služben je samo u tri zemlje na svijetu. Naravno, jedna od njih je Kina a mi vas pitamo koje su preostale dvije? TAJVAN 10/12, SINGAPUR 11/12
36) Samo pet država na svijetu u svojim službenim punim imenima sadrže riječ “United”. I dok su tri očite USA, UK i UAE mi vas pitamo koje još dvije zemlje u svojim nazivima imaju tu riječ? Jedna je afrička, druga latinoamerička. MEKSIKO 9/12, TANZANIJA 1/12 (Sarme)
37) Koje su dvije jedine zemlje s kojima Španjolska ima kopnenu granicu, a da u njima službeni jezik ne spada u skupinu romanskih jezika? MAROKO 11/12, UK 8/12
38) Koji američki grad nosi nadimak “Mile-High City”? Za malu pomoć reći ćemo da broji otprilike 700 tisuća stanovnika što ga čini 19. najmnogoljudnijim gradom u SAD-u i za dodatnu pomoć da ima predstavnike u sve 4 velike američke lige. DENVER 10/12
39) Jedna lagana slušaona alkoholne tematike. Tražimo nazive pjesama, bod svaka.
A – MOJE PRVO PIJANSTVO (oliver dragojević) 11/12
B – JA PIJEM DA ZABORAVIM (gazde) 12/12
C – TOO DRUNK TO FUCK (dead kennedys) 4/12
40) U 17. i 18. stoljeću ova je bolest bila znak dobrog života i neumjerenog uživanja u jelu i piću. Oboljeli su patili od jake boli, naročito u zglobovima, i s ponosom se hvalili da imaju što? GIHT 12/12
41) Druga je pak boleština nešto kasnije bila popularna u romantičarskim krugovima. Vjerovalo se da pogađa zaljubljene, osjećajne, poetične zbog karakterističnog crvenila u obrazima. Koja? TBC / TUBERKULOZA 6/12
42) Dura mater i pia mater - tvrda majka i nježna majka čuvaju jedan naš organ. Koji? MOZAK 11/12
43) Koje prezime dijele Miljenko, poznati član hrvatskog podzemlja iz devedesetih, poznatiji kao "Krojf" i Robert, odnedavno optužen za ubojstvo sestara Filipović na riječkoj zaobilaznici 2008. godine? ŽAJA 10/12
44) Sting je 12. studenog prošle godine održao koncert povodom ponovnog otvaranja jednog poznatog pariškog lokaliteta, koji zbog nemilog događaja nije bio u funkciji točno dan manje od godinu dana. O kojem je višenamjenskom umjetničkom prostoru riječ? BATACLAN 12/12
45) Malo o "Novom listu". Prvi traženi prilog izlazi srijedom, a prati uspjehe mlađih uzrasta u sportovima diljem županije, dok drugi izlazi utorkom i bavi se trendovima u svijetu motornih vozila. Kako se zovu spomenuti prilozi? Svaki za bod. VIKTORIJA 12/12, AUTO-MOTO-YACHT 1/12 (Grozny)
46) Koji svjetski poznati muzej je ove godine otvorio ispostavu u Abu Dhabiju? Otvoren je prije tjedan dana, a cjelokupna investicija – izgradnja, održavanje kroz 30-godišnji period te najam imena i eksponata od Francuske – se vrti oko 2 milijarde američkih dolara. LOUVRE 10/12
47) Koji od američkih predsjednika je posljednji preminuo? Bilo je to 26. prosinca 2006. godine. gerald FORD 4/12
48) 1966. godine u New Yorku nastao je ovaj vjerski pokret kojemu je cilj bio širiti učenje bakhti yoge po zapadnom svijetu. Na njega su se “navukli” i Beatlesi, osobito George Harrison, koji u nekim pjesmama čak i mantraju. O kojem se pokretu radi? HARE KRISHNA 7/12
49) Jedna lijepa priča iz svijeta automobilizma. Enco je svojedobno uvrijedio proizvođača traktora Feruča rekavši mu da traktori i njegovi automobili ne mogu u isti koš (izjava za koju se kod Tome ide na šivanje). Feručo se zainatio pa osnovao tvrtku koja se bacila u proizvodnju automobila, uzevši barba Encu dobar dio tržišta. Feručo izgleda ništa nije naučio. Nekoliko godina kasnije glatko je odbio ponudu svog inžinjera Horacija za izradom trkaćeg auta pa je Horacio, poučen Feručovim potezom, osnovao vlastitu tvrtku zajebavši još malo i Enca i Feruča. Enco se preziva Ferrari, Feručo Lamborghini, Tomo je naravno Vinković, a kako se preziva Horacio? HINT: Tko god je igrao GranTurismo morao bi znati ovaj odgovor. PAGANI 1/12 (Jazavci)
50) Ako te snađe Montezumina osveta, kakvo ti se sranje dogodilo na putovanju? PROLJEV 10/12
51) Da, i ja sam dio generacije čije su none čuvale stare babe po Italiji i čiji su roditelji odlazili u shopping u Trst. I koji ih je s osmijehom od uha do uha očekivao da se vrate, ne zbog njih samih već zbog činjenice da se nikad svojoj djeci doma ne bi vratili bez – Nutelle. No, prošla su pomalo ta vremena i okus talijanske Nutelle već je, polako, pao u zaborav... Iz koje se države danas uvozi većina Nutelle koju možemo pronaći na policama gotovo svih dućana u Hrvatskoj? POLJSKA 12/12
52) Ovo je sorta krizanteme koja dijeli ime sa šesterostrukim osvajačem Grand slam turnira. Kojim? A) BORIS BECKER 4/12
A) Boris Becker
B) John Newcombe
C) Mats Wilander
D) Stefan Edberg
53) Ove godine Rafael Nadal došao je do svoje desete titule u Roland Garrosu čime je postao prvi igrač sa deset naslova na jednom Grand Slamu. Mi vas pitamo koje je sve tenisače Rafa pobjeđivao u tih deset finala? Svaka 2 za bod. PUERTA 3/12 (Kokoš anel, Brada od petka, Matjaž), FERRER 5/12, FEDERER 12/12, SODERLING 3/12 (Brada od petka, Matjaž, Sarme), ĐOKOVIĆ 12/12, WAWRINKA 10/12 nitko svih 6
54) Jedno kratko tenisko. Za šta je akronim ATP? ASSOCIATION OF TENNIS PROFESSIONALS 6/12
55) Pogledajmo: Koji je, nakon Turkish Airlinesa, najveći sponzor košarkaške Eurolige? Odgovor je dječak izvadio iz ruksaka i stavio u usta nekoliko trenutaka nakon prekida reklame, što je uzbudilo Printzezisa, Bogdanovića, Navarra i ostale euroligaške zvijezde koje smo svi mogli vidjeti u reklami za ovaj svima nam dragi proizvod. 7 DAYS 8/12
56) Kako se zove srpski košarkaški stručnjak koji je nedavno s izborničke klupe doveo Sloveniju do europskog trona, pobjedom u finalu baš protiv Srbije? igor KOKOŠKOV 5/12 (ovdje je mašta došla u potpunosti do izražaja – Ristić, Prelević, Stevanović, Majakovski i par „fotofiniša“: Kolarev, Kokoškić, Koškarov)
57) Sportska asocijacija. Sljedeće četiri fotografije upućuju na jedan pojam. SNOOKER 7/12
58) Koja je jedina franšiza u četiri najveća američka sporta koja se nije plasirala u doigravanje u 21. stoljeću? Za malu pomoć radi se o američkom nogometu, a svoj zadnji izlet u playoff imali su 1999. godine. Osim toga jedina su momčad koja je izgubila čak 4 Super Bowla u nizu, a kad znate da im se trenutni vlasnik zove Terrence Pegula jasno vam zašto su luzeri. BUFFALO BILLS 1/12 (Grozny)
59) Koji je veliki boksač izjavio: ”Tri najteža protivnika koja sam imao bili su Sugar Ray Robinson, Sugar Ray Robinson i Sugar Ray Robinson. Borio sam se protiv Sugara toliko puta da je pravo čudo kako nisam obolio od dijabetesa”? jake LA MOTTA 4/12
60) Kako se zove linija sportske odjeće koju je prije 10 godina sa svojom suprugom pokrenuo naš tenisač Ivo Karlović? Možda vam pomogne činjenica da je ime odjeće ustvari njegova visina u stopama. 6-10 3/12 (CKZ, Matjaž, Kokoš anel)
61) Od 6 NBA finala u kojima su se našli Chicago Bullsi čak 5 ih je završilo istim rezultatom, kojim? 4:2 10/12
62) Jedno kratko borbeno, za šta je kratica MMA? MIXED MARTIAL ARTS 12/12
63) Skoro svakodnevno smo suočeni s određenim fizikalnim veličinama i pretvaranjem istih iz jednog u drugi mjerni sustav. Znamo da su tri bele jedan punat te da 1 inč iznosi 2,54 centimetra… Vi nama recite koje fizikalne veličine se pretvaraju u sljedećim jednadžbama.
1 KW = 1,359 KS 4/12
1 KOPNENA MILJA = 1 609 M 10/12
1ºC = 274,15 K 12/12
64) Još jedna pa doma, tako izgledaju sljedeći glumci, a vi nam recite u kojim se filmovima pojavljuje sljedećih pet pijanih likova.
A – BARFLY 6/12
B – LEAVING LAS VEGAS / NAPUŠTAJUĆI LAS VEGAS 8/12
C – FLIGHT / LET 10/12
D – BAD SANTA / ZLOČESTI DJED MRAZ 12/12
E – SAKUPLJAČI PERJA 3/12 (Jazavci, Kokoš anel, Grozny) 5/5 Kokoš anel
65) Šta radi pravi Hrvat poslije ovakvog kviza? Liježe umoran u krevet nakon što je tabletu za spavanje zalio kvalitetnim alkoholom. Ženu je prethodno otresao u radijator, a odoru pukovnika objesio u ormar predviđen za – odore pukovnika. Musav od domoljublja, ne znajući činjenicu da se za vrijeme trajanja ovog kviza 73 Hrvata odlučilo na emigraciju i živote u obećavajućim državama. Pitanje glasi: Kako se zove JOŠ UVIJEK AKTUALNI župan požeško-slavonski? alojz TOMAŠEVIĆ 4/12

19/11/2017 Prosječan dan jednog kvizaša - Poredak

od priglup, Tuesday 21 November 2017, 18:25 (pred 1098 dana) @ priglup

1. Sarme 71
2. Matjaž 66
3. Grozny 65
4. Brada od petka 63
5. Kvizigoti 60
6. Jazavci 58
7. Kokoš anel 56
8. Hodajući 52
. C(entralni) K(omitet) Z(avoj) 52
. 42 52
11. Pappapisshu! 49
12. Baangin' 38

Male su promjene u bodovima, ali poredak je ostao nepromijenjen izuzev 42 koji je skoknuo na osmo mjesto :)

19/11/2017 Prosječan dan jednog kvizaša - Pitanja

od malkolm mugabe, Saturday 25 November 2017, 17:14 (pred 1094 dana) @ Ivan Pavao Dugi

sve što vidite dugujem špagetima

19/11/2017 Prosječan dan jednog kvizaša - Pitanja

od Dr. Kadžija, Wednesday 29 November 2017, 11:05 (pred 1090 dana) @ Ivan Pavao Dugi

ovim putm još jednom ću pizdit da se Cipar ne nalazi u Europi :-)

19/11/2017 Prosječan dan jednog kvizaša - Pitanja

od priglup, Friday 01 December 2017, 13:37 (pred 1088 dana) @ Dr. Kadžija

Činjenice:
- ima euro kao valutu
- dijele ga dvije države, jedna od njih je članica EU
- i sam je jadan član EU

Osobni stav:
- nije moje pitanje, sastavljaču je sugerirano drukčije s ciljem sprječavanja bakljada u zatvorenim prostorima
- južnije od Senja je meni ionako Bizant ("respect" svima koji ga slave)

Impresije:
- interesantan ti je nick i sprovodiš ga u djelo, ja se trudim
- Turica kaže "Kipar" (to zvuči azijski, jel ti sad lakše?)

Naputak:
- sazvati višečlano istražno povjerenstvo u sastavu: Božidar Marjanović.
- tebe nazvati LEšinarom i LAžovom

*izneseni stavovi pojednica nisu nužno stavovi i cijele ekipe sastavljača

19/11/2017 Prosječan dan jednog kvizaša - Pitanja

od Ivan Pavao Dugi, Friday 01 December 2017, 17:33 (pred 1088 dana) @ Dr. Kadžija

RSS obavjest o temi
powered by my little forum