18/2/2018 Nemoguća kvizija (Kvizigoti)

od sedma najpopularnija kardašijanka, Tuesday 20 February 2018, 21:16 (pred 1007 dana)

1) Na kojoj nadmorskoj visini se nalazi Begovo razdolje, najviše naseljeno mjesto u Hrvatskoj?
A) 848 m
B) 998 m
C) 1078 m
D) 1228 m
E) 1508 m

2) U koju otočnu državu smijete ući tek kad položite „ekološku zakletvu“?
A) Antigva i Barbuda
B) Island
C) Singapur
D) Palau
E) Vanuatu

3) Kojom afričkom državom je nadasve blago i mirotvorno vladao doživotni predsjednik, feldmaršal, doktor, gospodar svih živih stvorova i posljednji škotski kralj Idi Amin?

4) Ovo srednjovjekovno oružje zbog brze i lake upotrebe i velike moći probijanja oklopa uvelo je značajne promjene u ratovanje Europe. Koje je to inovativno oružje čija je uporaba zabranjena na Drugom lateranskom koncilu osim za uporabu u lovu i protiv nevjernika?

5) Prvo ime ovog američkog benda bilo je, po američkom košarkašu, Mookie Blaylock, a ime prvog njihovog albuma njegov broj dresa. O kojem se bendu (koji je kasnije morao promijeniti ime) i o kojem albumu (čije ime nisu mijenjali) radi?

6) Česta skraćenica kojom se na internetskim bespućima izražava iznenađenje i/ili zgražanje nastala je još 1917. kada ju je u pismu Winstonu Churchillu upotrijebio admiral John Fisher. Koja je to skraćenica?

7) Pod kojim nazivom je od 1901. do 1925. u Rijeci djelovala masonska loža?

8) Koji je američki glumac, pravog imena Vladimir Palahnjuk, svojeg jedinog Oscara u karijeri osvojio u sedamdesettrećoj godini života za najbolju sporednu ulogu u filmu „City Slickers” („Gradski kauboji”)?

9) Mezozoik, često zvan „doba dinosaura“ se kao era dijela na tri dijela. U koja su to tri razdoblja strašni gušteri dominirali?

10) „Ecrasez l'Infamme!“ ili „Uništite Bestidnicu!“ uzviknuo je koji poznati filozof i što je nazvao Bestidnicom?

11) Ako je plemić imao titulu “vojvoda od Braganze”, to onda znači da je bio prijestolonasljednik koje države? I za dodatni bod – logičan nastavak ovog pitanja: kojoj državi je prijestolonasljednik bio “princ od Beire”?

12) Malo o bogovima i životinjama:
A) Kojem bogu su pratitelji dva gavrana Hugin i Munin?
B) Na kojoj životinji jaše hinduistički bog Ganesha?

13) Ovaj glazbenik 6. 6. 1966. krenuo je sa ženom na vožnju motociklima u kojoj je ona izgubila život. Dvije godine kasnije u požaru su mu život izgubila oba sina. Tvorac velikih blues i rock hitova čiji su život obilježile osobne tragedije zove se?

14) Kako se u Simpsonima zove susjedni grad Springfielda kojeg njegovi stanovnici nikako ne mogu smisliti?

15) Koja država svijeta svoje ime dijeli s jednom vrstom bodeža iz južne Azije?

16) Što označava samoupravna kratica OOUR?

17) Neki od najstarijih nogometaša koji su igrali i zabijali...
A) Japanski nogometaš koji je kratko igrao i u tadašnjoj Croatiji tj. Dinamu, a sada brani boje japanske Yokohame u nevjerojatnoj 51. godini?
B) Jedini britanski nogometaš koji je dobio plemićku titulu dok je još igrao. Većinu igračke karijere koja je trajala od 1932. do 1965. proveo u Stoke Cityju na poziciji desnog krilnog napadača?

18) Ova vrsta četinjače promijenila je krajolik hrvatske obale i dala velik doprinos turizmu premda je mnogi osporavaju jer doslovno lako plane... Koja je to vrsta bora ako znamo da ime dijeli s jednim nedavno ratom opustošenim sirijskim gradom?

19) Po legendi – koji je mediteranski grad utemeljio Hanibalov otac, general Hamilkar, i nazvao ga po njihovom obiteljskom prezimenu koje na feničkom jeziku znači munja.

20) Kako se zove ova vrsta odjevnog predmeta inače jako popularna u jugoistočnoj Aziji, Arapskom poluotoku, Istočnoj Africi i na mnogim pacifičkim otocima? Postoji i muška varijanta...

21) Kako se u Zvjezdanim stazama naziva neobična vrsta izvanzemaljaca iz fluidnog svemira kojoj čak ni svemoćni Borg nije mogao ništa?

22) Ona je bila zlatna u Ateni, a on u Londonu. Koje je prezime ovih francuskih plivača koji su ujedno brat i sestra?

23) Koja je naprodavanija video igra svih vremena čiji rekord vjerojatno nikada neće biti srušen iz razloga što je prodano čak 170 milijuna primjeraka?

24) Slušaona, traži se izvođač, a korisno je zapamtiti i ime pjesme:
A – Izvođač
B – Izvođač
C – Izvođač
D – Izvođač
E – Za dodatni bod napišite što je zajedničko svim ovim pjesmama.

25) Na dodjeli Oscara 1991. prvi se put dogodilo da su majka i kćer nominirane za glavnu i sporednu žensku ulogu u istom filmu. Film je hvaljena drama o američkom Jugu s genijalnim Robertom Duvallom – „Rambling Rose" ("Rascvjetala Ruža"), a glumice su?

26) Prepoznajte države po ptičičastim zastavama:
A – Država
B – Država
C – Država
D – Država
E – Država
F – Država

27) Narednik Henry Gunther možda je bio jedan od najvećih pehista svih vremena. Što se to njemu dogodilo u Prvom svjetskom ratu po čemu je postao čuven?

28) U kojem je gradu Mark Spitz osvojio svojih 7 zlatnih olimpijskih medalja?

29) Mi vama fotografiju, vi nama komičara:
A – Komičar
B – Komičar
C – Komičar
D – Komičar

30) Malo gastronomije – od čega se spravlja orijentalno jelo "imam bayildi" iliti od čega se to imam onesvijestio?

31) Malo aktualnosti... Pod kojim je nazivom postavljena izložba o Nikoli Tesli koju do 20. ožujka možete pogledati u Društvu hrvatskih likovnih umjetnika u Zagrebu?

32) Najuspješnija je natjecateljica na ZOI svih vremena s 11 medalja, a na aktualnim Igrama u prilici je prestići i svog legendarnog sunarodnjaka po broju medalja te postati apsolutno najuspješnija sportašica u zimskim sportovima… Ona je?

33) Drvenasta biljka iz porodice Ericaceae, simbol je i nacionalni cvijet Nepala, a kod nas je poznata kao cvijetna i ukrasna biljka. Kako se zove ova biljka kojoj je ime složenica grčkih riječi za ružu i stablo?

34) U najvećoj mirnodopskoj pomorskoj nesreći svih vremena, sa 4386 žrtava, sudjelovali su filipinski tanker i trajekt. Koje je ime trajekta koji se 1987. sudario s tankerom Vector?

35) Od čega je Kyle skoro umro u šestoj epizodi pete sezone South Parka ako znamo da je prirodni lijek za tada gotovo fatalnu tegobu svinjska mast, a neki kažu – i krumpir?

36) I Amerikanci svog Borasku za trku imaju! Kako se zove američka ljepotica, redovno na listama najljepših sportašica koja se natjecala i na ljetnim (atletika) i na zimskim (bob) olimpijskim igrama?

37) Koji portmanteau označava maksimalnu veličinu broda koji može proći kroz Panamski kanal?

38) Nabrojite sve odrasle ženske članove najpoznatije, ali i najomraženije, obitelji na svijetu – Kardashian-Jenner isključivši dvojbenog/-nu Brucea/Kaitlyn? Svake dvije za bod.

39) Kako se zvao i prezivao nedavno preminuli bubnjar grupe Psihomodo Pop?

40) Koja se porodica životinja nalazi u grčkom alfabetu?

41) O kojem književnom liku su pjesmu snimili Iron Maiden, film snimio Joel Schumacher, a predstavu režirao Andrew Lloyd Webber?

42) U kojem morskom tjesnacu u Sredozemlju po grčkoj mitologiji vrebaju Scilla i Haribda?

43) Koji britanski indie rock band iz Leedsa dijeli ime s jednim nogometnim prvoligašem Južnoafričke Republike?

44) Tko je jedini igrač u povijesti koji je osvajao nagradu za igrača utakmice u finalima Lige prvaka, Europskog i Svjetskog prvenstva?

45) Završili ste s gledanjem epizode jedne humoristične serije i začujete Johna Sullivana kako pjeva „Hooky Street“... Što ste upravo odgledali?

46) Koliko vremenskih jedinica (i sati i dana) se spominje u uvodnom stihu uspješnice “Nothing Compares 2 U?

47) Koja česta riječ u poslovnom svijetu, na Zapadu neutralna, a u Hrvatskoj rabljena s iznimno negativnim prizvukom, potječe od japanske riječi koja znači „veliki princ“?

48) Koji je jedini britanski premijer Nobelov laureat?

49) Prvi je bio Neil, drugi Buzz, a treći čovjek na Mjesecu bio je?

50) U Otoku s blagom Long John Silver je služio na brodu kapetana Flinta. Kako se zvala njegova papiga koja je začela trend papiga u piratskom imidžu?

51) Kojim se latinskim terminom naziva period svjetske povijesti kojega karakterizira nedostatak većih oružanih sukoba te dugotrajna politička stabilnost i ekonomski prosperitet, a koji se tumači kao posljedica ekonomske, političke, kulturne i vojne hegemonije Sjedinjenih Američkih Država?

52) Posljednji album Led Zeppelina dijeli ime s glazbenom oznakom za završni dio kompozicije. To ime je?

53) Kako se zove jedini igrač u povijesti HNL-a koji je igrao za najveća četiri kluba (Dinamo, Hajduk, Rijeku i Osijek)?

54) Što je zajedničko bendu "The Police", piscu Nicholasu Sparksu i redatelju Louisu Mandokiju?

55) Kako se zove ova velika rijeka koja dobrim dijelom toka čini granicu SAD-a i Meksika?

56) Izraženo u celzijima – pri kojoj je temperaturi voda najgušća?

57) Čija mafija (traži se nacija) otima kćer Liama Neesona tj. Bryana Millsa u filmskom hitu „96 sati“ („Taken“)?


Odgovori uskoro
1) Na kojoj nadmorskoj visini se nalazi Begovo razdolje, najviše naseljeno mjesto u Hrvatskoj? C) 1078 m
A) 848 m
B) 998 m
C) 1078 m
D) 1228 m
E) 1508 m

2) U koju otočnu državu smijete ući tek kad položite „ekološku zakletvu“? D) PALAU
A) Antigva i Barbuda
B) Island
C) Singapur
D) Palau
E) Vanuatu

3) Kojom afričkom državom je nadasve blago i mirotvorno vladao doživotni predsjednik, feldmaršal, doktor, gospodar svih živih stvorova i posljednji škotski kralj Idi Amin? UGANDA

4) Ovo srednjovjekovno oružje zbog brze i lake upotrebe i velike moći probijanja oklopa uvelo je značajne promjene u ratovanje Europe. Koje je to inovativno oružje čija je uporaba zabranjena na Drugom lateranskom koncilu osim za uporabu u lovu i protiv nevjernika? SAMOSTREL

5) Prvo ime ovog američkog benda bilo je, po američkom košarkašu, Mookie Blaylock, a ime prvog njihovog albuma njegov broj dresa. O kojem se bendu (koji je kasnije morao promijeniti ime) i o kojem albumu (čije ime nisu mijenjali) radi? PEARL JAM, 10

6) Česta skraćenica kojom se na internetskim bespućima izražava iznenađenje i/ili zgražanje nastala je još 1917. kada ju je u pismu Winstonu Churchillu upotrijebio admiral John Fisher. Koja je to skraćenica? OMG

7) Pod kojim nazivom je od 1901. do 1925. u Rijeci djelovala masonska loža? SIRIUS

8) Koji je američki glumac, pravog imena Vladimir Palahnjuk, svojeg jedinog Oscara u karijeri osvojio u sedamdesettrećoj godini života za najbolju sporednu ulogu u filmu „City Slickers” („Gradski kauboji”)? jack PALANCE

9) Mezozoik, često zvan „doba dinosaura“ se kao era dijela na tri dijela. U koja su to tri razdoblja strašni gušteri dominirali? JURA, KREDA, TRIJAS

10) „Ecrasez l'Infamme!“ ili „Uništite Bestidnicu!“ uzviknuo je koji poznati filozof i što je nazvao Bestidnicom? VOLTAIRE, CRKVA

11) Ako je plemić imao titulu “vojvoda od Braganze”, to onda znači da je bio prijestolonasljednik koje države? I za dodatni bod – logičan nastavak ovog pitanja: kojoj državi je prijestolonasljednik bio “princ od Beire”? PORTUGAL, BRAZIL

12) Malo o bogovima i životinjama:
A) Kojem bogu su pratitelji dva gavrana Hugin i Munin? ODIN
B) Na kojoj životinji jaše hinduistički bog Ganesha? ŠTAKOR

13) Ovaj glazbenik 6. 6. 1966. krenuo je sa ženom na vožnju motociklima u kojoj je ona izgubila život. Dvije godine kasnije u požaru su mu život izgubila oba sina. Tvorac velikih blues i rock hitova čiji su život obilježile osobne tragedije zove se? roy kelton ORBISON

14) Kako se u Simpsonima zove susjedni grad Springfielda kojeg njegovi stanovnici nikako ne mogu smisliti? SHELBYVILLE

15) Koja država svijeta svoje ime dijeli s jednom vrstom bodeža iz južne Azije? KATAR

16) Što označava samoupravna kratica OOUR? OSNOVNA ORGANIZACIJA UDRUŽENOG RADA

17) Neki od najstarijih nogometaša koji su igrali i zabijali...
A) Japanski nogometaš koji je kratko igrao i u tadašnjoj Croatiji tj. Dinamu, a sada brani boje japanske Yokohame u nevjerojatnoj 51. godini? kazuyoshi MIURA
B) Jedini britanski nogometaš koji je dobio plemićku titulu dok je još igrao. Većinu igračke karijere koja je trajala od 1932. do 1965. proveo u Stoke Cityju na poziciji desnog krilnog napadača? sir stanley MATTHEWS

18) Ova vrsta četinjače promijenila je krajolik hrvatske obale i dala velik doprinos turizmu premda je mnogi osporavaju jer doslovno lako plane... Koja je to vrsta bora ako znamo da ime dijeli s jednim nedavno ratom opustošenim sirijskim gradom? ALEPSKI bor

19) Po legendi – koji je mediteranski grad utemeljio Hanibalov otac, general Hamilkar, i nazvao ga po njihovom obiteljskom prezimenu koje na feničkom jeziku znači munja. BARCELONA

20) Kako se zove ova vrsta odjevnog predmeta inače jako popularna u jugoistočnoj Aziji, Arapskom poluotoku, Istočnoj Africi i na mnogim pacifičkim otocima? Postoji i muška varijanta... SARONG

21) Kako se u Zvjezdanim stazama naziva neobična vrsta izvanzemaljaca iz fluidnog svemira kojoj čak ni svemoćni Borg nije mogao ništa? vrsta 8472 / UNDINE

22) Ona je bila zlatna u Ateni, a on u Londonu. Koje je prezime ovih francuskih plivača koji su ujedno brat i sestra? laure i florant MANAUDOU

23) Koja je naprodavanija video igra svih vremena čiji rekord vjerojatno nikada neće biti srušen iz razloga što je prodano čak 170 milijuna primjeraka? TETRIS

24) Slušaona, traži se izvođač, a korisno je zapamtiti i ime pjesme:
A – ray CHARLES (georgia on my mind)
B – TUPAC shakur, DR. DRE (california love)
C – the DOORS (alabama song)
D – BEE GEES (massachussets)
E – Za dodatni bod napišite što je zajedničko svim ovim pjesmama. SAVEZNE DRŽAVE SAD-A

25) Na dodjeli Oscara 1991. prvi se put dogodilo da su majka i kćer nominirane za glavnu i sporednu žensku ulogu u istom filmu. Film je hvaljena drama o američkom Jugu s genijalnim Robertom Duvallom – „Rambling Rose" ("Rascvjetala Ruža"), a glumice su? laura DERN, diane LADD

26) Prepoznajte države po ptičičastim zastavama:
A – MOLDAVIJA
B – BOLIVIJA
C – KAZAHSTAN
D – GVATEMALA
E – ZIMBABWE
F – KIRIBATI

27) Narednik Henry Gunther možda je bio jedan od najvećih pehista svih vremena. Što se to njemu dogodilo u Prvom svjetskom ratu po čemu je postao čuven? POSLJEDNJI POGINUO

28) U kojem je gradu Mark Spitz osvojio svojih 7 zlatnih olimpijskih medalja? MINHEN

29) Mi vama fotografiju, vi nama komičara:
A – bill HICKS
B – andy KAUFMANN
C – eddie IZZARD
D – denis LEARY

30) Malo gastronomije – od čega se spravlja orijentalno jelo "imam bayildi" iliti od čega se to imam onesvijestio? punjeni PATLIDŽANI

31) Malo aktualnosti... Pod kojim je nazivom postavljena izložba o Nikoli Tesli koju do 20. ožujka možete pogledati u Društvu hrvatskih likovnih umjetnika u Zagrebu? nikola tesla – MIND FROM the FUTURE

32) Najuspješnija je natjecateljica na ZOI svih vremena s 11 medalja, a na aktualnim Igrama u prilici je prestići i svog legendarnog sunarodnjaka po broju medalja te postati apsolutno najuspješnija sportašica u zimskim sportovima… Ona je? marit BJøRGEN

33) Drvenasta biljka iz porodice Ericaceae, simbol je i nacionalni cvijet Nepala, a kod nas je poznata kao cvijetna i ukrasna biljka. Kako se zove ova biljka kojoj je ime složenica grčkih riječi za ružu i stablo? RODODENDRON / ALPSKA RUŽA / PJENIŠNIK / SLEČ

34) U najvećoj mirnodopskoj pomorskoj nesreći svih vremena, sa 4386 žrtava, sudjelovali su filipinski tanker i trajekt. Koje je ime trajekta koji se 1987. sudario s tankerom Vector? DONA PAZ

35) Od čega je Kyle skoro umro u šestoj epizodi pete sezone South Parka ako znamo da je prirodni lijek za tada gotovo fatalnu tegobu svinjska mast, a neki kažu – i krumpir? HEMEROIDI

36) I Amerikanci svog Borasku za trku imaju! Kako se zove američka ljepotica, redovno na listama najljepših sportašica koja se natjecala i na ljetnim (atletika) i na zimskim (bob) olimpijskim igrama? lolo JONES

37) Koji portmanteau označava maksimalnu veličinu broda koji može proći kroz Panamski kanal? PANAMAX

38) Nabrojite sve odrasle ženske članove najpoznatije, ali i najomraženije, obitelji na svijetu – Kardashian-Jenner isključivši dvojbenog/-nu Brucea/Kaitlyn? Svake dvije za bod. KENDALL, KHLOE, KIM, KOURTNEY, KRIS, KYLIE

39) Kako se zvao i prezivao nedavno preminuli bubnjar grupe Psihomodo Pop? TIGRAN KALEBOTA

40) Koja se porodica životinja nalazi u grčkom alfabetu? PSI

41) O kojem književnom liku su pjesmu snimili Iron Maiden, film snimio Joel Schumacher, a predstavu režirao Andrew Lloyd Webber? FANTOM IZ OPERE / ERIK

42) U kojem morskom tjesnacu u Sredozemlju po grčkoj mitologiji vrebaju Scilla i Haribda? MESINSKI tjesnac

43) Koji britanski indie rock band iz Leedsa dijeli ime s jednim nogometnim prvoligašem Južnoafričke Republike? KAISER CHIEFS / KAIZER CHIEFS

44) Tko je jedini igrač u povijesti koji je osvajao nagradu za igrača utakmice u finalima Lige prvaka, Europskog i Svjetskog prvenstva? andres INIESTA

45) Završili ste s gledanjem epizode jedne humoristične serije i začujete Johna Sullivana kako pjeva „Hooky Street“... Što ste upravo odgledali? MUĆKE / ONLY FOOLS AND HORSES

46) Koliko vremenskih jedinica (i sati i dana) se spominje u uvodnom stihu uspješnice “Nothing Compares 2 U? 7 sati, 15 dana

47) Koja česta riječ u poslovnom svijetu, na Zapadu neutralna, a u Hrvatskoj rabljena s iznimno negativnim prizvukom, potječe od japanske riječi koja znači „veliki princ“? TAJKUN

48) Koji je jedini britanski premijer Nobelov laureat? winston CHURCHILL

49) Prvi je bio Neil, drugi Buzz, a treći čovjek na Mjesecu bio je? charles pete CONRAD

50) U Otoku s blagom Long John Silver je služio na brodu kapetana Flinta. Kako se zvala njegova papiga koja je začela trend papiga u piratskom imidžu? captain FLINT

51) Kojim se latinskim terminom naziva period svjetske povijesti kojega karakterizira nedostatak većih oružanih sukoba te dugotrajna politička stabilnost i ekonomski prosperitet, a koji se tumači kao posljedica ekonomske, političke, kulturne i vojne hegemonije Sjedinjenih Američkih Država? PAX AMERICANA

52) Posljednji album Led Zeppelina dijeli ime s glazbenom oznakom za završni dio kompozicije. To ime je? CODA

53) Kako se zove jedini igrač u povijesti HNL-a koji je igrao za najveća četiri kluba (Dinamo, Hajduk, Rijeku i Osijek)? marijan BULJAT

54) Što je zajedničko bendu "The Police", piscu Nicholasu Sparksu i redatelju Louisu Mandokiju? MESSAGE IN a BOTTLE / PORUKA U BOCI

55) Kako se zove ova velika rijeka koja dobrim dijelom toka čini granicu SAD-a i Meksika? RIO GRANDE

56) Izraženo u celzijima – pri kojoj je temperaturi voda najgušća? 4 celzijeva stupnja

57) Čija mafija (traži se nacija) otima kćer Liama Neesona tj. Bryana Millsa u filmskom hitu „96 sati“ („Taken“)? ALBANSKA

RSS obavjest o temi
powered by my little forum